CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Isnin, 6 April 2009

Krepok Gete

Salam mesra. Bertemu lagi di dapur bujang dengan menu yang tak pernah terpikir pun nak buat.Tiba2 je terlintas nak wat bende ni masa on the way nak ke pekan Yanbu. So terus ke pasar beli ikan. Biasa diorang di pantai timur Mesia guna ikan selayang or tamban tapi sebab tak ada ikan tu kat sini, pakai ikan kembong pun boleh.Nak ambik isi ikan sahaja daripada sekor ikan tu pun ade skill jugak kalau tak berbirat jugak tangan korang kena tulang.Gambar diatas adalah isi ikan yang telah diuli bersama sedikit tepung sagu. Barulah best rasa ikan lebih tepung sikit je. Semua buat manual ni takde pakai mesin2. Kalau dapur tu berkecah sikit, normal la tu..

Pastu bolehlah digelek2 atau digentel2 ikut bentuk yang korang nak buat atau imaginasikan. Buatlah bentuk proper kali ni nanti kena saman ngan persatuan kopok gete pantai timur pulak kan.Lagi satu tips yang aku pun baru tau, isi ikan tu diuli bersama sedikit ais. Ade dua orang kat rumah ni berbalah pasal isu rasionalnya letak ais ni. Sorang cakap biar isi ikan tu tahan lama bila letak ais, sorang lagi cakap biar dia melekat dan mesra ngan isi ikan tu bila digentel2 dan diuli. Aku lebih prefer idea yang kedua kot sebab suhu yang sejuk memang cepat bentukkan form apalagi ade tepung sagu tu..ala macam korang makan pape makanan la, jangan suka minum air sejuk pastu sebabnya cepat je jadi lemak dalam perut.


Kemudian boleh lah dimasak. Nak yang goreng boleh, nak yang rebus pun boleh. Nak makan terus pas diuli pun ade orang buat...betul la tak tipu.



So inilah hasilnya setelah tunggang langgang dapur jadinya pasal nak buat krepok gete ni. Sambal cicahnya pun buat sendiri pakai gula melaka dengan sos cili yang dah siap jual tu. Bancuhlah sos cili ngan air gula melaka sikit pastu adjust la ikut citarasa korang kalau nak masin ke manis ke.Oklah, kalau ade menu2 yang best lagi eksotik, next time aku wat coverage lagi ekk.. Pasni boleh la kut kalau nak meniaga kopok gete ni kat pasar malam kota tinggi..kihkih.



1 ulasan:

Mohd Syafei Ahmad berkata...

fuyooo respek ahhhhh..