CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Selasa, 3 Februari 2009

Sambal Goreng Jawa

Petang tadi balik kerja macam ada mood pulak nak tolong orang masak. Biasa la, aku ni masak takde la handal sangat tapi setakat lauk lepas diri sendiri boleh le.Nak masak untuk rakan serumah rasa belum konfiden lagi,lagipun ramai yang ahli2 a.k.a hustler memasak kat rumah ni. So jadi assistant je la. Kena pulak hari ni Leman nak masak resipi tradisi keluarganya. Banyak keja nak wat sambal ni kata Leman..terpaksa la panggil Nazri tolong jugak. Bermotif jugak si Nazri ni nak tolong...konon2 biar Ikin(orang rumah dia)tahu la dia rajin kedapur kat sini..huhu. Jom tengok camne penyediaan resepi ni. Resepi ni kitaorang beri nama Sambal Goreng Jawa (Leman ) Biarlah Rahsia. Tak payah sediakan pen dan kertas ya tengok jer...Bahan-bahannya...



Tempe dan kentang yang siap dipotong dan digoreng

Tahu yang siap digoreng.Tips dari Leman.. tak payah goreng garing tahu,tempe dan kentang tu..light2 je



Pedal yang dah siap digoreng juga, favourite aku ni..suku dah masuk mulut dulu sebelum siap..



Pastu tumis la bahan2 yang siap dikisar(lada,bawang, bla..bla..bla, aku pun tak tahu ape lagi yang Leman blend sebab sibuk mengoreng) Tips dari Iron Chef Leman lagi...goreng sampai naik minyak..macam mane rupe naik minyak tu..Nazri cakap..sampai ko naik sheh dan mengamuk tak tentu pasal la sambil masak..ada koo


Bila dah masak sambal tu..curah kan je soma bahan2 yang siap digoreng tu ya tuan2 dan puan2


Pastu gaul la sampai sebati semua sekali. Punya lah laju menggaul Nazri ni..sekilas gambar...tahu dah memang terror mengacau mamat ni macam kacau dodol pun ada. Jgn lupa lak adjust rasa nya...tambahlah garam ke,gula dan mak aji apa yang patut..



Nama pun resepi sambal goreng jawa kan.. dah sah2 yang buat pun kena orang jawa jugak..baru mantul rasanya..



Nah...ni la hasilnya Sambal Goreng Jawa Biarlah Rahsia..Simple je buat dia, cempak2 je. Apa?? Nak berhias2 dalam pinggan ke...Takde maknenya.. korang cedok la sendiri dalam kuali ni klw nak makan..Waaa..tak sabar ni nak makan ngan nasi panas2....




4 ulasan:

ziQRyFiqRy berkata...

mmm cam tak caya jek cik abe nazri tu tolong masak..takat gaul2 jer leh la hehehe...

Ghazali berkata...

Apa apa pun, kita amat tertarik sekali dengan KUALI yang di gunakan hahahahaa

Rasa macam nak beli SEPULUH ajer , kasi kat semua orang YANBU hahahhaa

Hehehehheee

Aled berkata...

To zikrifikri; Memang pun che abe Nazri tu.. Tukang kacau memang expert. Biasanya dia 'mengacau' je kat dapur

Aled berkata...

To Hj Ghaz ; Nampak je mata haji kuali tu ek.. Pdhal dah closeup abis tu..Mesti kat rumah haji ada 20 kuali tu..hehe. Biasa la ji, dapur bujang.. Mana yg dpt je gitu...